Skip to content

Ze swiata architektury – Opracowanie propozycji wygrania Obszaru GSP / Yannis Kizis, Costandis Kizis, Thymis Dougkas, Gregory Patsalosavvis

2 tygodnie ago

713 words

W programie konkursu pojawiają się koncepcje square i park, opisujące projekt o wielu zastosowaniach i mieszanej fakturze.
Głównym celem architektów, Yannisa Kizisa, Costandisa Kizisa, Thymisa Dougkasa i Gregory ego Patsalosavvisa, jest zmiana scenerii: zielona ziemia rozszerzona na zwolnionym terytorium, z silnym charakterem, z dominacją natury, nowym doświadczeniem określonego społeczeństwa przestrzeń.
Więcej zdjęć i architektów.
opis po przerwie.
Stosunkowo niewielka powierzchnia opuszczonego stadionu GSP, siedem i pół raza mniejsza niż paryski Parc André Citroën i dwadzieścia jeden razy więcej niż ateńskie pole Marsowe, jest wymagana, by wchłonąć całą powódź ludzi spodziewaną na miejskim placu, rekreacja parku, rozrywka i działalność handlowa zespołu budynków.
noc Opuszczony stadion znajduje się na najważniejszej osi drogowej Nikozji.
Park / plac musi być dynamicznie wbudowany w tę oś i nie pozostać bokiem.
Koncepcja propozycji zrodziła się z obwodnicy tej osi, która obejmuje trzy główne cele: koncert – Zieloną krainę skierowaną do wewnątrz, odizolowaną od miasta i ruchu.
– Teatr teatralny z miejskich zgromadzeń, jak to miało miejsce w GSP.
– Komercyjne wsparcie rentowności projektu.
Pomysł obwodnicy dąży do tego, by służyć trzem celom tylko jednym gestem: złożeniem pola w zwolniony obszar, zatopieniem ziemi w jej środku i uniesieniem jej na krawędziach.
The.
Upraising.
krawędzie formują nowe fronty miejskie i oferują dostęp od parku / placu do foyer Teatru Narodowego.
Jego taras uzupełnia amfiteatralną przestrzeń publiczną, zamieniając teatr w widza parku.
teatr na wolnym powietrzu Dwa otwory w ziemi zajmują fronty komercyjne wzdłuż obwodnicy, podczas gdy długa pergola wzdłuż dachów ulicznych Evagorou ma zastosowanie komercyjne, z filtrem wodnym pomiędzy przejściem a promenadą parku.
To.
Kurtyna wodna.
kończy się strumieniem po stronie teatru na wolnym powietrzu, poprawiając jego mikroklimat.
plac zabaw Projektowanie mające na celu: wiosną i latem Południowy fronton miejski: – Intensywność na osi ulicy Evagorou z długą pergolą / szopą.
– Chroniona trasa przed deszczem, z odpowiednim składaniem płytek pergoli, w celu skierowania wody przez prostopadłe rynny do potoku teatru na wolnym powietrzu.
– Ciągły widok parku / placu z chodnika, czasem bez przeszkód, innym razem przez filtry: przezroczyste sklepy, kurtyny wodne.
– Stopniowe zejście do przestrzeni publicznych pierwszej piwnicy, na tym samym poziomie, co orkiestra plenerowa.
– Dekoracje na tle amfiteatru i placu, w tym kawiarnie i ruch uliczny na wysokim poziomie, galerie i księgarnia na niższym poziomie.
-.
Pierwszy plan .,.
Coulisses.
i.
za kulisami.
na półotwartych obszarach północnej strony.
– Odświeżające stoki przy wodospadach potoku i kurtyna wodna w komnacie teatru na wolnym powietrzu.
Pola magnetyczne.
w kierunku centrum miasta: widok ulicy – kawiarnie i restauracje po obu stronach dwóch wejść, jak skraplacze towarzyskie i rekreacyjne.
– Zakończenie placu na trzecim biegunie rekreacji, kawiarni Teatru, z symbolem starego zegara przypominającego o starym GSP.
– świetliki piwniczne, uzupełniające oświetlenie nocne.
Zaproszenie.
na promenadę na placu.
Publiczne zastosowania pierwszej piwnicy: plan zagospodarowania przestrzennego – Układ obszarów w celu udostępnienia alternatywnych rozwiązań.
– Zakwaterowanie w konferencjach i wielu imprezach towarzyskich do 150 osób.
Parking publiczny: plan piwnicy – Dostęp na czterech pasach ruchu umożliwiający poruszanie się po 1,7 tys.
Samochodów, bez powodowania utrudnień w ruchu drogowym do miasta.
– Przyjazny krajobraz fasady wzgórza śródziemnomorskiego z roślinami pełzającymi w East Access.
– Delikatne połączenie z widokiem na zewnątrz do schodów wejściowych Teatru przy West Access.
Architektura krajobrazu zoptymalizowała elementy morfologiczne i nasadzeń cypryjskiej scenerii, w wymiennych barwach, w taki sposób, że można podkreślić zmiany sezonu.
Można dostrzec różne cechy w trzech jednostkach: śródziemnomorskim wzgórzu na wschodzie, parku drzew liściastych na zachodnim zboczu i sosnowym lasem w teatrze na wolnym powietrzu.
Plan pierwszego piętra Trawa włosów rośnie na glebie gruntowej, a na wiosnę kwitną dzikie kwiaty.
Wzdłuż uliczki Evagorou rozrzucone wisteria liściaste rozsiane po całej pergoli.
Wiosną są pełne fioletowych kwiatów, a latem rozwijają się bogate i gęste liście.
wielki cypryjski ficus na chodnikach wraz z wisteriasami tworzą alejkę.
na południowym froncie.
[więcej w: Kamień dekoracyjny, kamień ozdobny, stara cegła ]

Powiązane tematy z artykułem: Kamień dekoracyjny kamień ozdobny stara cegła