Skip to content

Ze swiata architektury – TOPOS Eco-Retail Development Proposal / Shift Architecture Urbanism

2 miesiące ago

553 words

Shift Architecture Urbanism zdobywa pierwszą nagrodę, dwie drugie nagrody i trzecią nagrodę w konkursie na rozwój ekopowiektu, Groene Kamer, w Tilburgu w Holandii.
Celem tego rozwoju jest stworzenie nowego typu osiedla wiejskiego, w którym ekot Handel, przyroda i rekreacja zostaną połączone w innowacyjny sposób; Miejsce, w którym miasto i wieś spotykają się, zarówno fizycznie, jak i programowo.
Celem konkursu było wyłonienie projektantów czterech różnych typologii budynków, które wypełnią plan główny zaprojektowany przez architektów krajobrazu Fabric i Lola.
Projekt Shift, Topos, wykorzystuje podejście topograficzne, które pozwala na głęboką integrację architektury i krajobrazu.
Więcej zdjęć i architektów.
opis po przerwie.
Blok czworokątny 01 Kwadrat wejściowy jest ukształtowany w kształcie misy.
Okrągły kształt obejmuje odwiedzających i wita ich w innym świecie, który zachęca do eksploracji.
Każda typologia budynku ma swoje specyficzne połączenie z ziemią i otaczającym krajobrazem.
Blok (druga nagroda) blok 02 W bloku znajduje się tak zwany landwinkel, duży sklep, w którym sprzedawane i uprawiane są lokalne produkty spożywcze.
Funkcjonuje jako jeden z programów kotwicznych całego rozwoju Groene Kamer iw związku z tym jest umieszczany na szczycie szańca.
Blok dookólny przejawia się jako przezroczysta szklarnia z drewnianą rzeźbą.
wewnątrz.
Rzeźba ta ma kształt krzyża, co pozwala na otwarcie narożników w budynku.
Narożniki działają jak ogrody wewnętrzne, które dosłownie wnoszą na zewnątrz i odwrotnie.
Krzyżyk jest rzeźbiony na parterze, wprowadzając ciągły i elastyczny plan, który łączy ogrody narożne.
Kampus (pierwsza nagroda) kampus 01 Kampus zaprojektowano jako odrębną i rozpoznawalną grupę trzech budynków handlowych, dosłownie osadzonych w krajobrazie.
Wejścia budynków są zorientowane na wnętrze kampusu, tworząc wspólny sąd, który uwodzi odwiedzających.
Wszystkie budynki mają maksymalną przejrzystość w kierunku wspólnego wnętrza.
Pozostałe, bardziej zamknięte fasady są wyposażone w ciągłe poziome okno paska, które podąża za ukształtowaniem terenu.
To okno paska wprowadza nowy.
Skonstruowany.
horyzont, który dramatyzuje trójwymiarowy charakter prac ziemnych zarówno od wewnątrz, jak i od zewnątrz.
Restauracja (druga nagroda) kampus 02 Restauracja objawia się jako trójkątne rzeźbione w ciele ziemi.
Rzeźba posiada otwarte wejście w kierunku placu, zadaszoną środkową część z częścią wypoczynkową i dużym tarasem od strony południowej.
Pozostałe funkcje restauracji znajdują się w ciele ziemi sąsiadującym z rzeźbą.
Składane panele okienne pozwalają na otwarcie całej fasady południowej, usuwając granicę między wnętrzem a światem zewnętrznym.
Pasjans (trzecia nagroda) restauracja 01 Pasjans jest zaprojektowany jako.
Zaprogramowany wazon.
który zapewnia wyraźny punkt orientacyjny na placu.
Wazon składa się z zamkniętego rdzenia, który przekształca się w okrągłe naczynie z dużą mieszanką roślinności na wierzchu.
Zamknięty rdzeń mieści funkcje drugorzędne, a przestrzeń pod talerzem funkcjonuje jako pawilon w kształcie pierścienia otoczony szklanymi panelami.
System przesuwnych paneli pozwala na różne konfiguracje open-closed pawilonu.
Architekt: Shift Architecture Urbanism Lokalizacja: Tilburg, Holandia Team Shift: Thijs van Bijsterveldt, Oana Rades, Harm Timmermans, Pieter Heymans, Laura Fassio Doradca: ABT Wizualizacje: A2 studio Design Masterplan: .Fabric & LOLA Klient: Landgoed De Groene Kamer
[przypisy: protokół z próby szczelności instalacji gazowej, studnie kopane, szamba plastikowe cena ]

Powiązane tematy z artykułem: protokół z próby szczelności instalacji gazowej studnie kopane szamba plastikowe cena